Verslag Afdelingsrit Tan Rotterdam zondag 13 november 2022.

Gezegend met mooi weer, zon, droog en aangename temperatuur voor november wisten 25 Tractionisten met 14 automobielen de locatie Restaurant La Place bij Meerkerk rond 12.00 uur te vinden. De vitrine met diverse gebakjes lonkte en een drankje in de vorm van koffie/thee/fris/choco mocht niet ontbreken. Om de clubleden te onderscheiden van de overige restaurantbezoekers kregen de eersten een consumptiebon zodat de kassadame zich niet kon vergissen of vragen moest stellen. Dat natuurlijk ook omdat de penningmeester trakteerde. Voorzitter Henk opende de bijeenkomst waarna Ron toelichting gaf op bijzonderheden op de route.

Fanatiek gingen de chauffeurs en wel de laatste om 13.00 uur van start om de route te volgen.

Deelnemers Wouter en Lisette zijn toekomstgericht want met hun 3 spruiten in de Traction gaven zij voorbeeld aan het motto “verjonging Tan”.

Leuk zo’n sliert Tractions soort van colonne door dorpen, nostalgisch zeg maar.

Via Arkel naar Kedichem en Leerdam via de Lingedijk. Romantischer kan het niet worden. Even slinger de slang door Leerdam en dan via de Diefdijk naar de Provinciale weg. Deze weg bracht de stoet naar de A2 richting ’s Hertogenbosch, de Martinus Nijhoffbrug over naar Zaltbommel.

“Ik ging naar Bommel om de brug te zien”. Binnendoor onderlangs Waalwijk naar de Bergse Maasdijk en de Heusdense Brug. Via snelwegen naar afslag Efteling. Binnendoor naar de Bergstraat en langs Huis ter Heide in bosgebied naar De Moer. Onvermijdelijk maar hinderlijk zijn de drempels in dorpen, buurtschappen en bosgebieden. Voor Vaart naar Dongen waar ons een verrassing wachtte. Han wilde met de chauffeurs en voitures een bezoek brengen aan een leerlooierij in Dongen.

In optocht daar naartoe. Interessant hoe “vroeger” dierenhuiden geprepareerd werden. De fabriek en installatie is nog intact. Leerzame uitleg door een met hart en ziel aan de fabriek verbonden gids, een leermeester zeg maar. Kant en klare leren vellen komen nu als import uit de hele wereld.

Opstellen in slagorde met de voertuigen was aan de orde om een groepsfoto te maken. Iedereen werd door Han rechts gericht. Een ingehuurde professionele fotografe maakte opnamen van de rij voitures in diverse situaties. Daarna in colonne naar Han’s en Helma’s snert met roggebrood en katenspek. (Beter dan welk restaurant dan ook). Muizende katjes mauwen niet en tractionisten ook niet.

Voorzitter Henk bedankte Ron en Sonja voor het regelen van de rit en Han en Helma voor de ontvangst met eterij. Het dankwoord ging gepaard met cadeau’s.

Ondertussen waren de tractionisten in geanimeerde gesprekken geraakt.

Aan het gekeuvel kwam een eind toen het donker begon te worden om -na dankzegging aan het bestuur en Han en Helma - het donkere zuiden in te duiken en de meesten om de weg naar Zuid-Hollandse dreven te vinden.  Voor herhaling vatbaar ! (Wie er niet bij was heeft iets gemist !)

Verslag Ron Fidder

traction film