Klein Profijt in Oud-Beijerland aan het water Het Spui was door Govert en Nel uitgekozen als verzamelpunt voor de october-rit.   Een eye/ei-opener want deze locatie (een van de twee van het Nationaal landschap Hoeksche Waard) is erg verscholen in het groen van buitendijks gebied. In vroeger tijden in gebruik voor zalmvisserij, nu is er naast koffie en gebak ook een tentoonstelling over flora en fauna van het polderlandschap en zeker de moeite waard. http://www.hwl.nl/#!kleinprofijtpage

 Bij de parkeerplaats wapperden de Afdelingsvlaggen omdat de secretaris deze al vroeg gemarkeerd had. De deelnemers met 7 tractions, een 4 wieldrive Deux Chevaux, en een Dodge  gingen op pad  om de Hoeksche Waard te doorkruisen. Een Citroen type “strijkijzer” wachtte op de terugkomst van haar baasje die als navigator in een trax meereed.

Wouter en Lisette van Turenhout en zoonlief vierden (met Adri en Jolita) de eerste rit in hun Traction ! proficiat.! De trax was overgenomen van Hans Eekhof en zo bleef de automobiel in de familie en rijdend. Dat is een goeie zaak want een auto die Parijs-Moskou-Parijs meereed mag niet stilstaan.

In de rij was ook een nieuwkomer n.l. een 11 BL uit 1956 met Ron Fidder aan het stuur en Sonja als navigator. Ook een “maiden”rit voor de inzittenden in zo’n automobiel in de kleuren zwart en “Rouge Delage””dus erg spannend.

Of vrijdag de 13e er iets mee te maken had is onbekend maar beide auto’s hadden kort tevoren een technisch probleem en wel de een startproblemen en de ander een lekke benzinetank. Beide problemen opgelost en “gaan met die banaan” . Mogelijk is deze rit een proef voor een nieuwe uitdaging Parijs-Moskou-Parijs.

Langs een mooie route door de polder en dorpjes kwamen de koetsen tot stilstand in Klaaswaal op de parkeerplaats bij boetiek Tafelgoed en Eetgerei van de familie Vos. Voor allen koffieklets; voor de dames kleding, brocante, snuisterijen ,lederen tassen;voor de heren diverse “brocante”automobielen o.a. van het merk (P) Geugeot en MG. De route voerde langs wegen zoals Bommelskousedijk, Ritselaarsdijk ,Kostverlorendijk en plaatsen met namen zoals Piershil, Zwartsluisje, Cillaarshoek en De Klem. De betekenis van dat laatste gaan we opzoeken.

De rit eindigde ten huize van de altijd gastvrije Govert en Nel aan de Zinkweg. Men kon zien dat Govert thuis was want zijn Berini-ei stond in de gang. Soep en hartige lekkernijen ondersteunden de gesprekken van de zeer geanimeerde en enthousiaste deelnemers. Geestrijke afdelingsplannen voor 2018 waren onderdeel van de conversatie. Bewondering was er ook voor Goverts collectie brom- en motorfietsen alsmede automobielen van voor 1970.  Nel had beurse plekken als geval van het feit dat ze in de loop van de vorige week met de fiets getorpedeerd was door een automobiliste. Ondanks dat presenteerde ze zelfgemaakte super Pompoenensoep en de hapjes van Ron en Sonja. 

“Voor donker thuis” dus gingen de traxen om 19.00 uur op pad omdat het al vroeger op de dag donker wordt, zelfs met “het zonnetje in de rug.”

Govert en Nel namens allen nogmaals bedankt !

Verslag: R.Fidder