Verslag van de eerste rit dit jaar van afdeling Tan Rotterdam 2019-03-24,

We werden gastvrij ontvangen bij Henk en Paula Kolstein met koffie en eigen gebakken appeltaart.

We waren met 7 Tractions, en 16 personen. De zon scheen. Henk had een rit uitgezet naar het Science Centre van de Technische Universiteit in Delft en later op de middag naar het Rottemerengebied bij Rotterdam.

De rit zou ongeveer 2 uur duren,makkie dachten we ,ondanks de aangepaste route die Henk gemaakt had -er lagen wat straten overhoop- wisten er toch een paar auto’s te verdwalen  in Delft!  We hebben wat grachten gezien. Het museum is zeer geschikt voor kleine en grote techneuten. Science, Design & Engineering zijn de drie hoofdthema’s van het Science Centre Delft. Een unieke verzamelplaats van onderzoeken die aan de TU Delft worden gedaan. Als bezoeker krijg je de kans om de onderzoeksopstellingen van de TU Delft onderzoekers en studenten zelf te beleven. De TU Delft laat met behulp van studenten allerlei technieken zien hoe je bijvoorbeeld je zintuigen kunt testen, een aardbeving kunt overleven of hoe een vliegtuig blijft zweven. Je kon allerlei proeven doen. Je kon een opstelling zien hoe je met behulp van zonnepanelen en water,  waterstof kan maken. Met waterstof kon weer elektriciteit gemaakt worden om een motor aan te drijven. Kinderen kunnen hun verjaardagsfeestje vieren en komen daarna met een robot thuis die bewegen kan. Ook een leuke opstelling was een apparaatje waarmee de hoeveelheid radioactievestraling uit stenen en andere voorwerpen kon worden gemeten. Tractionisten en hun partners konden in een vluchtsimulator actief hun vaardigheden als piloot uittesten. Bijzonder waren ook de voertuigen van het Nuon Solar Team van de TU Delft die zonder gebruik van fossiel brandstoffen o.a. in acht dagen een race van ruim 4500 km in Zuid Afrika wonnen.  Een aanrader om er nog eens naar toe te gaan

Om 15.00 uur, na nog even genoten te hebben van de zonnestralen op de bank voor het gebouw, gingen we verder met de route om bij de Bergse plas in Rotterdam nog wat na te kletsen, en wat te nuttigen. Ook daar deed de zon mee om er een prima dag van te maken.

Henk en Paula,bedankt voor de organisatie  en jullie hebben daarvoor een boeket bloemen ontvangen. Nel van Nimwegen.